Energieffektiviseringsprojekt 2021

Glysisvallen AB strävar efter att minimera klimatpåverkan. Vår ishall drar stora mängder energi. För att minska vårt klimatavtryck har vi nyligen avslutat en upphandling med ett tilldelningsbeslut för att bygga om delar av ishallen, så att föreningar kan fortsätta att bedriva sin viktiga verksamhet i bra miljö. Bakgrunden är att ishallens kylutrustning har nått slutet av sin tekniska livslängd. Hallen byggdes 1989 och vissa delar är inte åtgärdade sedan dess. Alla verksamma föreningar i området får nytta då driftsmedel kommer att kunna frigöras till andra satsningar inom Glysisvallens verksamhetsområden.

Områden som är prioriterade i energieffektiviseringen just nu är;

  • Ny kylanläggning med smartare och effektivare kompressorer som drar mindre el. Detta minskar driftskostnaderna rejält. En 50% effektivisering känns inom räckhåll.
  • Frekvensstyrda utrustningar som gör att energiåtgången minskar och blir stabila
  • Ny ispist i ishallen med kylslingor som kyler och håller kylan bättre. (Golvet under isen) Det minskar energiåtgången.
  • Ny sarg runt isen som uppfyller de moderna kraven och ger en bättre ljudmiljö i hallen.
  • Möjlighet till fjärrstyrning och övervakning av maskinens driftprestanda i realtid ökar möjligheten att precis rätt mängd energi förbrukas vid varje tillfälle
  • En ny avfuktningsanläggning för att ge en bättre inomhusmiljö överlag och minska kondens. Nackdelen är att den yta som används av HHC som gymyta i ishallen kommer att behöva tas i anspråk i samband med detta.

Tidsplan

Ombyggnaden kommer att genomföras med start våren 2021 och kan sträcka sig ända till 1 september 2021. Glysisvallen AB är medveten om att detta kan ställa till det för föreningarna 2021. Därför arbetar vi aktivt för att i möjligaste mån undvika störningar för idrottsverksamheterna. En mer exakt tidsplan presenteras så snart möjligt.

Vi kan komma minska förbrukningen med upp mot 500 000 kWh mindre el för att göra samma sak och hålla öppet lika länge. Det motsvarar 25 svenska villors hela årsförbrukningar. Det är alltså betydande besparingar.

Vi anser därför att detta kan kvalificeras till ett så kallat grönt lån. Läs mer om det på Kommuninvests hemsida

Publicerad av Glysisvallen AB

Helägt kommunalt bolag i Hudiksvall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: