Anläggningar

Vi har ett brett utbud av tjänster för att hjälpa dig uppnå de resultat du är ute efter. Är du osäker på vad du behöver, eller vad det kostar? Vi kan förklara vilka tjänster som passar dig och berätta mer om våra avgifter. Ta kontakt nedan.

Holmen Center

Vi har normalt is från augusti till slutet av mars

Sparbanken Arena

Öppet från 15 februari till 1 december 2023


Vi bygger något tillsammans.

Det började på Kotorget.
Den klassiska idrottsplatsen i Hudiksvall är Kotorget. Här bedrev man friidrott, här växte den moderna fotbollen fram, här spelade man ishockey och här låg bandybanan till in på 50-talet. Förhållandena var dock primitiva och torget användes också för mycket annat. Under det första århundradet av 1900-talet började man också utreda sträckningen av den nya ostkustbanan, och snart stod det klart att den skulle löpa fram efter Lillfjärdens östra strand. Det skulle torget bli mindre och därmed också ytan för idrott.

Krav på en ny idrottsplats.

År 1913 samlades stans föreningar i Godtemplarhuset. Det var då IFK Hudiksvall, Hudiksvalls IF och Strands IF. Man beslöt att bilda en kommitté som skulle uppvakta stadens styrande för att begära mark för en ny idrottsplats.

”Dömda att knacka sten”.
Den plats man hänvisades till låg nedanför Nya Kyrkogården, d.v.s ungefär där Glysisvallen nu ligger, men högre upp, i stort sett där tennisbana och tennistält nu ligger. Det var en stenig och eländig backe, och de som inte ville flytta från Kotorget gjorde gällande att straffet för sveket mot Kotorget var att man fick knacka sten. År 1919 kunde man flytta en del verksamhet till den nya idrottsplatsen och 1921 invigdes den officiellt, men det var trångt och gropigt och nästan genast började man drömma om att kunna bygga om och utvidga.

Hälsinge Marknad finansierar det nya bygget.
I mitten av 1930-talet började man på allvar att söka medel för att förnya idrottsplatsen. Centrala myndigheter i Stockholm utlovade 35000 men resterande måste lånas upp. Det var nu någon som kläckte idén, att idrottsföreningarna skulle överta Hälsinge Mässa som sedan blivit Hälsing Marknad. Överskotten från den skulle användas för att betala av lånen.

Så blev det också. Idrottsplanestyrelsen bildades, ett samarbetsorgan mellan idrottsföreningarna och kommunen. År 1939 invigdes Glysisvallen under ståt och pompa, och därmed hade Hudiksvall fått en av Norrlands modernaste och vackraste idrottsplatser med löparbanor, fotbollsplan och en stor träläktare. Om namnet hade utlysts en pristävling. Märkligt nog oberoende av varandra föreslog chefredaktören för Hudiksvalls Nyheter, Roland Broberg, och sportjournalisten Malla Örner, namnet Glysisvallen. Så kom också den nya idrottsplatsen att heta. Ordet glysis är av fornnordiskt ursprung och betyder sol eller ljus. Vi kan väl då säga att Glysisvallen betyder Ljusets ängar. Ett vackert namn!

Konståkning – hockey i ny hall.
År 1946 flyttade ishockeyn till Glysisvallen. Flera generationer kan berätta om hur man spelade ishockey på ”månskensrinken” på Glysis, innan man 1990 kunde inviga den vackra ishallen. Sedan mitten av 70-talet har iskrigarna fått försöka samsas med Strands konståkare på isovalen. Även för konståkarna blev naturligtvis den nya ishallen ett lyft.Det nya hallen betydde också fler biutrymmen i form av omklädningsrum och förråd.

Allvädersbanor.
År 1973 var det dags att ta bort den gamla kolstybben och ersätta den med ett syntetiskt material och under de senaste åren har banorna fräschats upp. Inför USM 2005 byggdes en ny längdbana och ett nytt målhus som rymmer modern eltidtagning. Glysisvallen har återuppstått som en av Norrlands modernaste idrottsplatser. En av de vackraste har den alltid varit sedan den kom till.